Аудио-визуално увличане на мозъчните вълни

Аудио-визуалното увличане (AVE) е техника, която използва импулси от светлина и звук на определени честоти, за да насочва внимателно и безопасно мозъка към различни модели на мозъчни вълни. Когато се  променят честотите на мозъчните си вълни, може да се подобри настроението, качеството  на съня, да се изостри ума и да се подобрят нивата на релаксация. И всичко това е възможно с използването на един апарат!

Увличането на мозъчните вълни има за цел да повлияе на активността на мозъчните вълни, за да предизвика специфични състояния чрез използване на различни видове външни стимули. Чрез прилагане на техники за външни стимули мозъчните вълни могат да съответстват или да се синхронизират с честотата на стимулите, като постигат специфично състояние на мозъчните вълни Алфа, Бета, Делта, Тета или Гама.

AVE може да произведе подходящи за съответния проблем честоти на мозъчните вълни чрез процеса на увличане. AVE също повишава церебралния кръвен поток (кръвоток в мозъка) и повишава метаболизма на глюкозата в мозъка за подобрено функциониране на невроните. Комбинираният резултат от тези процеси е подобрена умствена дейност.

AVE е ефективна, евтина алтернативна помощна терапия за много състояния като тревожност, депресия, ADHD, сезонна депресия, постравматично стресово разстройство, паник атаки, фибромиалгия и хронична болка, хроничен стрес и умора,  Бърн аут, нарушения на съня и др.

Важна цел на увличането е да се създаде дисоциативно, подобно на медитация състояние на дълбока релаксация. Дисоциативното състояние може да се наблюдава първо чрез забелязване на дълбоко и диафрагмено дишане. Ръцете и краката стават по-топли, тъй като артериите се разширяват. Цветът на кожата ще стане по-розов, тъй като притокът на кръв се увеличава по лицето и тялото. Притокът на кръв ще се увеличи и в мозъка. Ако се подложите на  AVE, ще изпитате чувство на дълбока релаксация и удовлетворение, тъй като в мозъка се освобождават полезни невротрансмитери.

Какво да очаквате, когато използвате AVE апарат?

Най-добре е AVE апарат да се използва в легнало положение, със  затворени очи. Наблюдението на светлините от очилата не е опасно, но ефектът на релаксация е значително по-голям при затворени очи.

Първоначално от слушалките се чуват еднообразни и монотонни звукови пулсации и пред затворените очи се виждат меки светлинни пулсации, които постоянно се движат ритмично в синхрон със звуковия ритъм. За част от потребителите тази монотонност е леко дразнеща, но повечето бързо се адаптират към нея и след няколко минути им става приятна, особено след като изпитат позитивните ефекти. Тук трябва да отбележим, че монотонността е важна част за постигане на благоприятните ефекти от AVE и всички характеристики и параметри на аудио-визуалната стимулация са тествани с ЕЕГ, за да се гарантира постигането на надеждни, специфични и реални неврологични ефекти върху мозъчната активност. Някои апарати предлагат и елекстростимулация, която се  усеща като меки приятни пулсации, подобни на много лек масаж на ушите.

Обикновено 6 до 8 минути след началото на програмата, повечето хора съобщават за настъпване на някои или всички от тези състояния:

Утихване или прекратяване на непрестанния вътрешен диалог, дистанциране от тревожни мисли и чувства. Вниманието е в настоящето.

Промяна в усещането за тялото или откъсване от телесните усещания . Хората съобщават за промяна в обичайния начин, по който усещат тялото си или за временно освобождаване от телесните усещания.

Редуциране на мускулното напрежение – чувство на заземеност , отпускане и натежаване на тялото. Дъвкателните мускули се отпускат – долната челюст е релаксирана или устата може да се отвори. Езикът се отпуска и изпълва устната кухина. Може да се наблюдават спонтанни неволеви мускулни контракции, подобни на тези при заспиване.

 Вазодилатация – разширяване на кръвоносните съдове – дланите и стъпалата приятно се затоплят.

Дишането става гладко, забавено, дълбоко и диафрагмено. Сърдечният ритъм се забавя.

Чувство на дълбока релаксация, удовлетвореност, спокойствие и умиротворение

Визуални образи, различни цветове и светлинни форми. 

Сън. Ако е избрана програма за релаксация или сън, немалко от потребителите могат да заспят или да преминат в граничното състояние между сън и бодърстване. Ако е избрана програма за възбуждане и енергизиране на нервната система, повечето потребители остават будни по време на стимулацията.

Какви промени настъпват при използване на AVE:

По време на AVE стимулацията и след това настъпват различни промени, които водят до позитивни резултати. Тези промени могат да се обяснят с петте психо-физиологични механизма на въздействие на AVE метода:

  1. ЕЕГ активността на мозъка се променя и балансира – по-лесно се излиза от състояния на депресия, безсъние, тревожност.

2.AVE индуцира подобно на медитация дисоциативно състояние на временно дистанциране от мислите и тялото – това създава условия за пълноценна и ефективна почивка и възстановяване на мозъка, тялото и психиката.

  1. Регионалното кръвоснабдяване на кората на мозъка се увеличава – подобрява се вниманието и настроението.
  2. Повишава се естественото производство на определени мозъчни невротрансмитери – настроението и сънят се подобряват.
  3. Стабилизират се лимбичната и вегетативната нервни системи – по-бързо се овладяват паник атаки, редуцира се чувствителността към стресори, насърчават се възстановителните процеси в тялото и парасимпатиковия тонус.
  4. Вероятен растеж на дендритите на невроните, който способства за създаване на нови връзки между невроните и потенциално възстановяване при определени мозъчни дисфункции като двигателни проблеми след инсулт и т.н.

Практиката ми показва, че програмите за AVE помагат за бързо подобрение при състояния на силна тревожност, паник атаки, натраливи мисли и дълбока депресия. Подпомагат медикаментозното лечение и могат дори да го заместят. Препоръчвам AVE като допълнителна терапия за по-бързото овладяване на телесната симптоматика при тревожни и депресивни състояния.

При мен можете да направите AVE като основна или допълнителна терапия на достъпна цена.

Ако имате интерес ми се обадете или ми пишете за повече информация.