Житейски трудности

Всеки човек, в даден момент от живота си се сблъсква с житейски трудности – моменти и събития, в които му е по-малко или повече трудно да запази обичайното си състояние на духа. Хората не сме еднакво устойчиви по своята същност, и ако за някои не е проблем да преодолеят даден проблем, за други това се оказва по-трудно. Житейските трудности създават психичен стрес, което води до необходимостта да мобилизираме ресурсите си за справяне. Колкото по-значимо е събитието, толкова по-голям е този психичен стрес.

Р. Лазарус (американски психолог) създава Когнитивна теория на стреса, която измерва в % причинения психичен стрес :

90%

Смърт на съпруг/а

77%

Смърт на член от семейството (особено неочаквана)

74%

Развод

68%

Смърт на близък приятел

65%

Тежка болест или травма

62%

Уволнение от работа

60%

Прекъсване на интимна връзка

55%

Силна уплаха или сексуални проблеми

52%

Промяна в ценностите

50%

Смяна на работа

50%

Промяна в отговорностите

50%

Постъпване в университет

48%

Конфликти в работата

47%

Повишение или понижение

45%

Пенсиониране

43%

Съчетаване на учене с работа

43%

Значителна промяна в социалния живот

43%

Значителна промяна във финансовото положение

42%

Смяна на жилище

35%

Всякакви промени в бита
Всеки човек реагира на стреса според индивидуалните си личностови особености. Това зависи от възприемането на събитието, както и от ценностната система на всеки отделен човек. Например при пенсиониране, един човек може да приеме промяната спокойно, радвайки се на свободното си време и почивка, докато друг – може да изпадне в депресия и униние, мислейки си, че вече е неспособен, ненужен и незначителен.

Ивелина, на 38г. за една година преживява развод, преместване в друго населено място, смяна на жилище, смяна на работа и записване в университет. Във връзка с развода си Ивелина е била подложена на изключително голям стрес и предизвикателства, налагайки се да мобилизира всичките си ресурси (психически, физически, социални, материални). Животът й се променя неимоверно – във връзка с напускането на семейното жилище след развода, се налага преместване в друг град, ново жилище, нова работа. Това води до съществени промени в социалния й живот. Отговорностите й нарастват значително поради факта, че отглежда сама двете си деца и че записва университет, за да повиши квалификацията си. Едновременно с това нарастват финансовите й нужди по отглеждане на децата, битови нужди и такси в университета.

Предполагам, че няма да е изненада, когато ви кажа, че Ивелина постепенно попада във водовъртежа на системна преумора, недоспиване, финансови притеснения и униние поради липсата на перспектива за скорошна промяна на ситуацията. 6 месеца след развода тя е в депресия и се обръща за помощ към психолог.

Трудностите крият в себе си дълбок смисъл и са благодатна почва за израстване на личността. В този смисъл, те са необходимост в живота ни, ако не искаме да стоим на едно и също ниво на развитие. Когато чувстваме, че сме на предела на силите си, консултациите с психолог биха били полезни за това да преминем по-леко през различните житейски трудности, както и да извлечем максимална полза от случващото се за своето личностно усъвършенстване. Осъзнато. Стъпка по стъпка.

Случаите и имената в статиите са измислени с цел по-добро разбиране на проблема. Всяка прилика с действителни лица и събития е случайна или неволна.

Ако чувствате, че:

  • животът ви е в криза;
  • ако чувствате вътрешна празнота и животът ви се струва сив и без смисъл;
  • ако се чувствате тревожни, напрегнати или депресирани; ако страдате от страхове или фобии, с които искате да се справите;
  • ако имате натрапливи мисли или панически атаки;
  • ако се чувствате изгубен, гневен, тъжен и изпълнен с негативни чувства през повечето време;
  • ако искате да опознаете себе си по-добре,

то психотерапията е една незаменима възможност да подобрите своя живот.