EMDR терапия

Има ли начин болката от психичната травма да бъде намалена? Да бъдат овладени тревожността и страховете от травмиращите спомени?

 

“Свободата е нещото, което правиш с това, което е било направено с теб”

Жан-Пол Сартр

 

През 1987 г. психологът д-р Франсин Шапиро прави случайно наблюдение, че движенията на очите могат да намалят интензивността на смущаващи мисли при определени условия. Тя изследва научно този феномен и през 1989 г. обявява, че това е възможно с помощта на техниката EMDR (Десензитизация и повторна преработка на информация посредством движение на очите).

Когато човек е шокиран или много разстроен, мозъкът му не може да обработва информацията, както обикновено. Той сякаш замръзва в момента на травмата и споменът за случилото се продължава да го съпътства с все същата интензивност на болка и тревожност ден след ден. Травмиращите спомени имат траен негативен ефект върху човека и могат да променят живота му изоснови. Определени образи, звуци, аромати връщат страха и болката от травмиращото събитие.

Проблемът, пред който се изправят много жертви на травми е, че смущаващото преживяване от тяхното минало (включително чувствата, вярванията, физическите усещания, и поведението им), са „заседнали“ в нервната им система. Като човек, който управлява кукла на конци, това старо преживяване управлява реакциите на човека и настоящите му ситуации.

 

Техниката EMDR има пряк ефект върху начина, по който мозъкът обработва информацията. Нормалната обработка на информацията се възобновява, след успешна сесия с EMDR и човекът вече не възприема негативния образ така емоционално. Все още си спомня какво се е случило, но това ще бъде по-малко разстройващо. В едно от последните изследвания, 84 до 90% от хората, използвали EMDR терапия – жертви на изнасилване, природни бедствия, загуба на дете, тежки заболявания или други травми, са се възстановили от посттравматичния стрес  само за три сесии. Преди откриването на EMDR това е било нечувано. Други психологични методи за лекуване на травма са постигали не повече от 55 процентов успех в 7 до 15 сесии.

EMDR изглежда подобно на това, което се случва естествено по време на сън – REM (бързо движение на очите), поради което може да се смята за физиологично базирана терапия. Процесът е свързан с биологичните механизми, при които възникват вътрешни асоциации и човекът започва да обработва паметта и тревожните чувства. Много от това, което смятаме за психично разтройство е резултат от начина, по който информацията е съхранена в мозъка. Излекуването започва, когато отключим тази информация и й позволим да се появи. Това е процес на изцеление, при който се активира вродената способност на човек да се самоизлекува психологически, точно както неговото тяло се самоизлекува, когато е физически ранено. При успешна терапия с EMDR, значението на болезнените събития се трансформира на емоционално ниво. Например, жертва на изнасилване трансформира усещането за ужас и самоотблъскване, в убеждението „аз съм оцеляла и съм силна.“ . Ефектът от преработката се случва от собствените ускорени интелектуални и емоционални процеси .

В структурата на EMDR терапията са включени елементи от психодинамичната, когнитивно-поведенческата, интерперсоналната и телесно-ориентираната психотерапияВ своята уникална комбинация от елементи, EMDR се фокусира  не само върху създаващите проблеми чувства на човека, но също върху мислите, физическите усещания и поведението, свързано с тези чувства.

Например, да предположим, че кучето на дете е било убито , когато то е отворило с нос входната врата и изкачайки на улицата, е било блъснато от кола. В резултата на това, момчето се чувства тъжно и ядосано от загубата на своето куче.  Може също да си мисли, че инцидентът е бил по негова вина (трябваше да заключа по-добре). Може да има физическо усещане за стегнатост в гърдите или да започне маниакално да проверява ключалките на всички врати в къщата, денем и нощем. С EMDR терапия очакваме всички тези аспекти от тъгата на момчето да бъдат излекувани бързо и заедно. Чувствата му биха се променили от мъка в приемане, а мислите му свързани с вината – да се променят на “Няма нужда да се обвинявам” или осъзнаването, че никой не е съвършен. Усещането за стягане около сърцето му би изчезнало. Маниакалното му поведение да проверява ключалките ще спре. 

При какви случаи е полезна EMDR терапията?

Проучванията показват висока степен на ефективност при следните състояния:

 • проблемни връзки
 • страхове и фобии
 • детски травми
 • физическо насилие
 • сексуално насилие
Като естествен резултат от терапевтичния процес с EMDR, мислите, чувствата и поведението на клиентите се променят в положителна посока, което е неоспорим показател за емоционалното здраве и разрешаването на проблемите. Нещо повече, това би могло да се случи дори без да се навлиза в детайли и подробно описание на травматичното събитие.

Каква е продължителността на терапията?

За някои клиенти процесът ще отнеме повече време, ако те имат повече отрицателни преживявания, които да бъдат обработвани. За други, при които преживяванията са единични, ще бъде кратка (две – три сесии). Лечението варира в зависимост от вида на травмата и колко назад в детството се е случила. Може да се очаква, че ще са необходими най-малко осем сесии за успешно лечение на злоупотреба в детска възраст, тъй като терапията обхваща цялата клинична картина. Целта е не само да се премахнат симптомите, но и да се приведат клиентите до пълно емоционално здраве и удовлетворение във всички сфери на техния живот.

Ако чувствате, че:

 • животът ви е в криза;
 • ако чувствате вътрешна празнота и животът ви се струва сив и без смисъл;
 • ако се чувствате тревожни, напрегнати или депресирани; ако страдате от страхове или фобии, с които искате да се справите;
 • ако имате натрапливи мисли или панически атаки;
 • ако се чувствате изгубен, гневен, тъжен и изпълнен с негативни чувства през повечето време;
 • ако искате да опознаете себе си по-добре,

то психотерапията е една незаменима възможност да подобрите своя живот.