Самопомощ

Медитация

Медитацията е практика, която включва фокусиране или изчистване на ума с помощта на комбинация от умствени и физически техники. Тя е древна практика, която датира от хиляди години. Въпреки възрастта си, тази практика е разпространена в световен мащаб, защото има ползи за здравето на мозъка и благосъстоянието като цяло. С помощта на съвременните технологии изследователите продължават да разширяват разбирането си за това как медитацията помага на хората и защо работи.
Отвън може да изглежда, че някой, който медитира, не прави нищо друго освен да диша или да повтаря звук или фраза отново и отново. В мозъка им обаче това е съвсем различна история. Съвременните диагностични и образни техники, като електроенцефалография (ЕЕГ) и сканиране с функционален магнитен резонанс (FMRI) , показват, че медитацията може да повлияе положително на мозъкa и психично здраве.

При хората, които медитират редовно се наблюдава следното:

  • Намаляване на симптомите на тревожност, депресия или посттравматично стресово разстройство (ПТСР) .
  • Подобрена способност за мислене, концентрация и решаване на проблеми.
  • По-добра способност за адаптиране и преодоляване на емоционални проблеми
  • Тъй като психичното здраве има силно въздействие върху здравето на тялото, тези ползи също често водят до подобрение на съня, кръвното налягане и сърдечната дейност.

В мозъка има милиарди неврони. Те представляват клетки, които използват електрически и химични сигнали, за да изпращат сигнали един към друг. Един неврон се свързва с хиляди други, и по този начин образуват мрежи в различни части на мозъка. Тези мрежи образуват различни области на мозъка ви, които имат различни функции.

 

Множество изследвания са установили, че хората, които медитират редовно, имат определени разлики в структурата на мозъка си. Тези промени обикновено включват мозъчна тъкан, която е по-плътна или определени области на мозъка, които са по-големи от очакваното, което е знак, че невроните там имат повече връзки помежду си и връзките са по-силни.
Засегнатите области на мозъка обикновено са тези, които управляват или контролират сетивата (зрение, слух и т.н.), способността да мислите и да се концентрирате и способността да обработвате емоции. Това означава, че мозъците на хората, които медитират редовно, са по-здрави и е по-малко вероятно да покажат свързана с възрастта загуба на функция. Те също имат по-силна способност да се справят и обработват негативни емоции като страх, гняв и скръб.

Някои хора предпочитат да медитират сутрин, а други – вечер. Изберете кое време е най-подходящо за вас! Противно на общоприетото схващане, не е нужно да седите с кръстосани крака на пода, за да медитирате. Можете също да седнете на стол или в леглото, може дори да вървите. Въпреки това може просто да заспите, ако се опитате да медитирате легнали през нощта, което ще провали целта. Медитацията е най-добра на място, което е тихо, успокояващо и удобно, в седнало или легнало положение.

Направете медитацията част от вашата рутина. Редовната медитация е ключът към извличането на най-големи ползи от тази практика.

Ето някои медитативни практики, които направих за вас:

Медитативни практики

Книги

Друго

Ако чувствате, че:

  • животът ви е в криза;
  • ако чувствате вътрешна празнота и животът ви се струва сив и без смисъл;
  • ако се чувствате тревожни, напрегнати или депресирани; ако страдате от страхове или фобии, с които искате да се справите;
  • ако имате натрапливи мисли или панически атаки;
  • ако се чувствате изгубен, гневен, тъжен и изпълнен с негативни чувства през повечето време;
  • ако искате да опознаете себе си по-добре,

то психотерапията е една незаменима възможност да подобрите своя живот.