Фобии

Понятието phobia произлиза от старогръцки „фобос“, която означава страх. Но фобията не е просто страх, а състояние на необоснован, натрапчив, неадекватен и несъразмерен страх от различни обекти: лица, животни, явления или ситуации. Този страх е ирационален, неподкрепен от обективни фактори и действа върху човешката психика със завидно постоянство.

Фобийният страх възниква най-често на принципа на условния рефлекс след преживяна психотравма, съпроводена със страхова емоция, но може да възникне и без видима връзка между предишни преживявания и обекта на фобията. Когато не сме в досег с фобийния обект, сме спокойни и адекватни, оценяваме правилно обстановката, в която се намираме, но винаги и без изключение се стараем да избягваме фобийния обект или ситуация. При неочаквана или неизбежна среща с тях възниква силно неовладяемо чувство на страх и ужас, съпроводено със силни вегетативни и двигателни прояви. Страх се изживява реално дори само ако си представяме фобийния обект или ситуация, макар и с по-слаба интензивност. Тези мисли и представи могат да придобият натраплив характер, появявайки се неволево и нежелано. Фобията може да е по-слабо или по-силно изразена. По-слабо изразените фобии се понасят леко, не нарушават психическия комфорт и остават незабелязани за околните. Например човек, който страда от страх от височина, си живее спокойно на ниските етажи и страхът идва само ако се наложи да качи на по-голяма височина. Но старателно избягва такива ситуации. В някои случаи фобиите може да са множествени, като обикновено една е доминираща. Приблизително 90% от хората, страдащи от фобия са в състояние да преодолеят страховете и да се възстановят от ирационалния страх, станалите 10% не са в състояние да се справят с този проблем сами и се нуждаят от специализирана помощ. Те или избягват проблема си, като се опитват да сведат до минимум появата на фобийни ситуации или решават да потърсят квалифицирана професионална помощ.

Защо някои хора са повлияни от ирационални страхове е, а други са в състояние да се справят с тях, оцелели след ужасяващите събития? Отговорът е, че това зависи от индивидуалните психологически характеристики на всеки човек. По-податливи на фобийни състояния са по-чувствителните, емоционални и уязвими хора, които имат склонност към повишена тревожност и психически реакции. Експерти твърдят, че наследствеността също играе важна роля при развитието на фобии. Съществува и друга езотерична теория, според която е възможно фобията се предава на хората от минали животи.

По същество, всеки обект, ситуация или обект може да доведе до развитието на фобия. Психолозите разделят фобиите на групи от травматичен характер и такива от общ характер. Нека да разгледаме най-често срещаните фобии:

Страх от смъртта (Thanatophobia)

Натраплив, неоснователен страх от сериозно нещастен случай, бедствие, катастрофа, сериозно заболяване, което ще доведе до смърт. Страдащите са напрегнати, потиснати от катастрофални предчувствия за грозящи ги опасности.

Страх от височина (Acrophobia)

Тази фобия e нещо повече от обикновен страх от височина. Дори само мисълта за изкачване на по-голяма височина предизвиква панически страх и ужас.

Социална фобия (Antropophobia)

Социалната фобия се проявява по различни начини. Някои хора избягват всякакви социални контакти и ги намали до минимум. Други просто се страхуват от това да говорят пред публика. Социална фобия не е просто страх от други хора, а самата мисъл за група от хора предизвиква неоснователен страх и истински ужас.

Страх от тъмното (Niktophobiya)

Ирационалният страх от тъмното започва в детството и често се превръща във фобия.

Страх от кучета (Cynophobia)

Най-често този вид фобия се развива след нападение от куче. Изпитания страх впоследствие се превръща в истинска фобия. Някои хора изпитват необясним страх от кучета, дори и да не са преживяли някаква конкретна травма.

Страх от затворени пространства (Claustrophobia)

Това е и един от най-често срещаните видове фобии. Клаустрофобията е панически страх от тесни, претъпкани и затворени пространства.

Фобии от общ характер:

Arachnophobia – страх от паяци, chemophobia – страх от кръв, herpetophobia – страх от змии, koulrofobiyu – страх от клоуни, misophobiq – страх от докосване, Cardiopathophobia – страх от сърдечно заболяване и мн.др.

Страх от открити пространства (Agoraphobia)

Този страх е обратен на клаустрофобията. Страдащите предпочитат затворени и тесни пространства, които ги карат да се чувстват сигурни.

Проявата на фобията е подобна на възникването на някакво чувство за страх. Разликата е че в единия случай страха е основателен, а в другият – ирационален и неоправдан от някаква логична причина. Фобийният страх генерира чувство на истински ужас и паника – пулса се ускорява, гърлото се свива от спазми, поради които човек не може нито да плаче, нито да изрече и дума, топли и студени вълни заливат тялото. Също така, в някои случаи може да предизвика гадене, виене на свят, слабост, повръщане и диария.
В следващите примери ще видите някои примери за фобийни състояния:

Галя, 24г.:

„Изпитвам ужасен страх, че ще получа инфаркт и ще умра. Разбирам, че е невъзможно в този момент, тъй като съм прекалено млада, но мисля постоянно за това. Ръцете и краката ми изтръпват, изпотявам се цялата, постоянно съм под напрежение. Не съм в състояние да правя нищо, просто във всеки един момент очаквам с ужас смъртта. Ако чуя или прочета нещо за някоя болест, веднага си въобразявам, че и аз може би съм болна от нея.“

Венци, 32г.:

„Една вечер слушах по радиото предаване на СПИН. Веднага почувствах, че се страхувам от всички тези симптоми, като си мислех, че ги имам. Изведнъж се почувствах зле и вече бях сигурен, че съм болен от СПИН. Направих си изследване, което беше отрицателно. Два, три дни бях спокоен, но после отидох отново да се изследвам за по-сигурно. След като и вторият резултат излезе отрицателен, реших да пусна трети, защото реших, че все пак може да е станала някаква грешка или да са изследвали нечия друга кръв. Странно е, но въпреки отрицателните резултати съм убеден, че имам СПИН.“

Петя, 21г.:

„Една вечер се прибирах сама по безлюдна улица и внезапно ми прилоша. Следващите дни, припирайки се по същия път, се появиха подобни симптоми – главоболие, замайване, изпотяване. Обадих се вкъщи да дойде някой да ме прибере. Оттогава се страхувам да се движа сама. Още щом стъпя сама на улицата, страха ме обзема – пулса ми се ускорява, устата ми пресъхва и имам чувството, че ще припадна.“

С подходящо и навременна намеса на специалист, фобиите биха могли да бъдат премахнати. За пълното и трайно възстановяване са необходими комбинация от методики като EMDR терапия, когнитивно поведенческа терапия, релаксация, хипноза и постепенна десензитизация с фобийния обект или ситуация до пълно обезстрашаване.

Случаите и имената в статиите са измислени с цел по-добро разбиране на проблема. Всяка прилика с действителни лица и събития е случайна или неволна.

Ако чувствате, че:

  • животът ви е в криза;
  • ако чувствате вътрешна празнота и животът ви се струва сив и без смисъл;
  • ако се чувствате тревожни, напрегнати или депресирани; ако страдате от страхове или фобии, с които искате да се справите;
  • ако имате натрапливи мисли или панически атаки;
  • ако се чувствате изгубен, гневен, тъжен и изпълнен с негативни чувства през повечето време;
  • ако искате да опознаете себе си по-добре,

то психотерапията е една незаменима възможност да подобрите своя живот.