Нина е 28годишна млада жена. Запознала се с бъдещия си съпруг Петър в заведение.

Нина разказва:

– Имах да свърша нещо в данъчната служба, но попаднах точно в обедната почивка и трябваше да изчакам 40мин. Реших да вляза в съседното долнопробно кафене. Петър играеше билярд. Попита ме искам ли да се включа и аз. Приех и така започна всичко. Покани ме да излезем. Първоначално отказах с аргумента, че не излизам с мъже, които ме заговарят в кафенетата, но в последствие се заговорихме и той дойде с мен до данъчната служба, където продължихме да се опознаваме. Накрая му дадох телефона си и на другата вечер се видяхме… Няма да ми повярвате, но само след две седмици заживяхме заедно. Той нямаше къде да живее, а аз трябваше да освободя апартамента под наем, и така двамата заживяхме в едно жилище. Нищо обаче не вървеше както трябва – нито секса, нито приятелството, нищо. Мина година и една вечер Петър изненадващо ме попита дали искам да се оженим. Почувствах се специална – някой искаше да бъда негова жена! Аз! Колко вълнуващо……. и така се оженихме.
Стараех се много в брака ни. Мисля, че наистина го обикнах. Исках да бъда съвършената съпруга. Готвех и чистех като побъркана, без да изоставям и ученето и работата. Той доста време не работеше. Излежаваше се с часове, понякога се запиляваше нанякъде с дни. Беше същински ад да го чакам и да се чудя къде ли е. Научих се обаче да не го разпитвам, защото… ако го ядосах, ставаше лошо. Но аз бях сигурна, че ще мога да оправя нещата, стига само да полагам повече усилия…, но не винаги успявах. Досега с никого не съм го споделяла…толкова ме беше срам…никога не съм си представяла, че ще стигна дотам – да се оставя да ме бият

Бракът на Нина приключил, когато съпругът й срещнал друга жена. Независимо че бракът й агонизирал, Нина била съсипана, след като Петър я напуснал. Негативните мисли, убеждения и очаквания за бъдещето я довели до депресия.

– Знаех, че която и да беше новата жена в живота на бившия ми съпруг, тя е била всичко онова, което аз не бях. Всъщност можех да разбера защо Петър ме напусна. Живеех с чувството, че нямам какво да му предложа – на него или на някой друг. Защото в края на краищата аз самата не се харесвах.

Нина е подчертано отговорен човек, който има постижения и успех в много области на живота, но живее с ниско самочувствие и има ниска самооценка. Утвърждаването й в университета и в професията не могат да компенсират личния неуспех на любовните й връзки. Всеки път, когато Петър се държи зле с нея нанася сериозен удар върху представата й за самата нея и за да не рухне собственият й имидж, тя се опитва да закрепи брака си с неистови усилия. Характерно за Нина е, че е готова да поеме пълната вина за провала на брака си, както и че е напълно неспособна да преценява реалистично ситуацията и да се погрижи за себе си, като се оттегли, когато е наложително. Тя не обръща почти никакво внимание на собствената си цялостност в дадена любовна връзка и насочва цялата си енергия в опити да привлече чувствата и вниманието на любимия чрез отчаяни саможертви.

Каква е причината за ниската самооценка на Нина?

Бащата на Нина искал да има син и пренебрегвал малката Нина. Това повърхностно обяснение за неговата студенина към нея е било приемано от всички, включително и от самата Нина, която с течение на времето се превърнала в млада и красива жена, но с болезнено ниска самооценка.

Когато в детството имаме особено болезнени преживявания, много пъти в зрелите си години несъзнателно пресъздаваме подобни ситуации, с цел да придобием власт над тях. В случая на Нина – да се обвързва с мъже, които я пренебрегват, с идеята да спечели битката за тяхната любов. Тези повтарящи се ситуции и обстоятелства, за които най-често обвиняваме трудната си съдба, лошият си късмет, закона на Мърфи и т.н могат да бъдат променени единствено от самите нас. Психологът може да бъде незаменим помомощник по пътя към осъзнаването и промяната.

Може ли да бъде подобрена самооценката?

За да подобри своята самооценка, Нина трябва да осъзнае механизма на своето дисфункционално поведение и да излезе от този болезнен сценарий. С помощта на психолог или психотерапевт да достигнат и реструктурират дисфункционалните автоматични мисли и негативни убеждения, формирани в детството. Да формира нови положителни убеждения за себе си. Да преодолее травмата от липсата на любов и топлина от страна на баща си и да култивира безусловна любов и приемане на себе си такава, каквато е. Така тя ще може да се превърне в автономна жена, която цени себе си, своите потребности, своите чувства, като ги заявява и отстоява пред другите.

Случаите и имената в статиите са измислени с цел по-добро разбиране на проблема. Всяка прилика с действителни лица и събития е случайна или неволна.