Хипнотерапията е напълно различна от всяка друга форма на терапевтична намеса. Основната разлика е, че всички други форми на психологическа работа – консултиране, психотерапия, психиатрия и други – се основават на съзнателни мисловни процеси, и тъй като това е съзнателна работа, съзнателният ум често може да попречи на успеха й. С хипнотерапията работим с нещо съвсем различно. Работим с подсъзнанието.

Известна е от една страна като супер бърз, безболезнен начин за справяне със зависимости и тревожни състояния и от друга – като загуба на време и пари… Каква е истината зад хипнозата и хипнотерапията?

Към днешна дата това все още е терапия, към която не малко хора се отнасят със скептицизъм. Факт е, че учените все още не могат да стигнат до единодушие за това как точно работи хипнозата и дали всъщност действително работи.

Изследванията показват, че с хипноза може да се подобрят заболявания като IBS (Синдром на раздразненото дебело черво) и кожни оплаквания, да облекчи  болката и да помогне с някои зависимости, фобийни и тревожни състояния.

Може ли хипнозата да ви помогне да се откажете от пушенето, да отслабнете или да преодолеете страха си от летене? И какво всъщност се случва по време на сесия?

Хипнозата е състояние на дълбоко отпускане на организма и разширяване на съзнанието. Това дава възможност за достъп до подсъзнанието и препрограмиране на ума. Това дълбоко и спокойно състояние ви прави възприемчиви към новите идеи, желани от вас. Ако работите с опитен хипнотерапевт, може да промените трайно както определени състояния и зависимости, така и нежелани от вас модели на мислене. Всъщност хипнотерапията може да се използва за подобряване на почти всички области на човешката дейност. Важно е обаче да се каже, че хипнозата не е магия и резултатите и времето за реакция варират при различните хора.

Колко сесии са необходими за промяна?

Няколко сесии обикновено са достатъчни за достигането до трайни резултати в желаната от вас област.

Ако например клиент иска да откаже пушенето, внушението би било:“В теб няма никакво желание да запалиш цигара. Всяка следваща цигара ще те задушава“. За загуба на тегло бих използвала фрази като „Храниш се по-бавно. Искаш да сдъвчеш добре храната, защото така се усвоява по-добре от тялото „. По време на хипнозата тези идеи се засаждат дълбоко в съзнанието на хипнотизрания, без никакво усилие от негова страна.

Практиката ми показва, че дори самото трансово състояние по време на хипноза е лечебно при тревожни състояния. Клиентите ми са споделяли, че това е единственото състояние, в което се чувстват напълно спокойни и отпуснати.

Може ли да бъде опасна хипнотерапията?

Някои хора имат погрешни впечатления за хипнозата, придобити от медии и популярни предавания. Повечето хора очакват да бъдат приспивани или да забравят какво се е случило по време на хипнозата, но всъщност е точно обратното – чувате всичко и имате контрол над ситуацията през цялото време.

Единственото условие, за да се случи хипнозата е да си позволите да се отпуснете и да сте отворени към нейните възможности.

Подобно на всички други терапии, хипнотерапията не винаги е успешна. Някои хора не са подходящи за хипнотерапия, някои проблеми не могат да бъдат решени с хипнотерапия. Тя е точно като всеки друг метод на лечение – понякога работи, понякога не. Онова, което е сигурно обаче, е, че хипнотерапията е напълно безопасна, напълно естествена, използваща наистина удивителната сила на човешкия ум за постигане на благоприятна промяна.